Bladzijde twee van de ingestuurde foto's.
Heeft ook U nog foto's liggen van Nuffield of Leyland, stuur deze dan naar hewibod@xs4all.nl en ze worden direct geplaatst.

 

 

309007

 

 

21 Juni 2009.  De O.T.M.V. meeting in Didam / Gelderland.
Voor ons is dit plaatje natuurlijk het mooist.  Trekkers van Ron Godschalk. Een Leyland 384 (de 2de in Nederland verkocht), een Nuffield Universal Four, 4/65, 3/42 en niet helemaal op het plaatje te zien een 4/25.
Ron is een echte liefhebber in onze ogen, want hij rijdt niet alleen op de trekkers, maar kent ze ook door en door.  De trekkers zijn echt grondig nagezien van motor tot achterbrug en hef. 

246686

 

 

Hierboven een leuk plaatje. Johan Akkerman rijdt dit jaar op de kop af 45 jaar Nuffield / Leyland en Marshall.

Van links naar rechts op de foto zien we een Marshall 804 XL, een Nuffield Universal Three en een Marshall 602 met voorlader.

246687
245475

 

 

P. de With op een prachtig uitziende Nuffield. De foto is genomen tijdens de toertocht in Sebaldeburen.  Dit moet wel de mooiste trekker in die toertocht zijn.  Dat kan gewoon niet anders.  Nuffield 10/60 in een perfekte staat.  Dit zijn de Nuffields waarvan er tien-duizenden  over de hele wereld geexporteerd zijn. Met 36"achterwielen typisch voor deze uitvoering.  Koplampen, uitlaat, spatbordverlichting, velgen, accubak, licentiehouder........... alles zit erop.  
Op de foto's hieronder is te zien hoe dhr. de With deze trekker heeft opgeknapt.

252969

252970

252971

252972

252973

252974

252975

252976

245470

 

 

Foto van de Nuffield hierboven is genomen op het oogstfeest in Stroe. Ingezonden door Gijs van de Loenhorst en eigenaar van de trekker is Gijs Goorhuis.   Nuffield met een 5.1 liter motor als ik me niet vergis, want de cilinderbussen hebben we onlangs nog geleverd. Het was in ieder geval een 95 mm boring. Maar het bleek dat de motor maar op 5 poten liep.  Wat kan hier aan de hand zijn. 
Weet U de oplossing tot dit vraagstuk .............. zend dan Uw tips naar hewibod@xs4all.nl en wellicht maakt U kans op een van de nieuwe Nuffield caps. Natuurlijk zal ik de tips doormailen naar Gijs en Gijs.

244288

 

 

Leyland 262 met 5x2 versnellingsbak die niet meer voor het "boerenwerk"gebrujikt gaat worden.  Kijk maar eens naar onderstaande foto

244289

 

 

Hieronder enkele foto's uit Well waarbij we een Nuffield Universal Four zien met een zgn. Cantatore vooras. Dit is geen Fourfour zoals veel mensen soms denken.

213974
213975
213976
213977
220927

 

 

Op de foto hierboven enkele MF's en een mooie Fiat ( wellicht een 211R ???? ).  Echter wij Nuffield liefhebbers hebben natuurlijk maar oog voor een ding en dat zijn beide Nuffield.  Echter ons oog viel op de 4/65 op de achtergrond.  Wellicht een Bray versie.
Graag zouden we van deze trekker wat meer gedetaileerde foto's willen zien.  Het ziet er immers heel spectaculair uit.

220928
209427

JAREN GELEDEN IS DEZE UNIVERSAL FOUR OPGEKNAPT DOOR RONNIE GODSCHALK.  VERVOLGENS HEEFT HIJ DE TREKKER VERKOCHT EN NU IS DE TREKKER WEER TERUG OP HET OUDE NEST.
GRAAG WILLEN WE VAN RONNIE HOREN, WAAROM DEZE TREKKER NU TERUG IS MET WELLICHT WAT EXTRA FOTO'S

262939

 

 

Ook de bovenstaande Nuffield 4/25 is in handen gekomen van Ron Godschalk. Deze trekker is al enkele malen eerder verschenen op onze site. Nu Ronnie...................... wat ga je ermee doen??????????????????????????
Ronnie heeft ook gehoor gegeven aan ons verzoek en heeft nog wat oude foto's ingescand en naar ons doorgemailt.
Dit zijn de foto's die we graag zien. Hier zie je in hoeverre de trekker echt is gerestaureerd. Niet alleen een likje verf en hupsakee daar is weer een Nuffieldje klaar.
Nee, bij Ronnie kun je zien dat hier het echte restauratiewerk gebeurd. Petje af.

211156

 

 

Bij een Nuffield is het vrij eenvoudig om de motor uit het subframe te nemen.  Maar ook al laat je de motor in het frame, zuigers en cilinderbussen kun je dan toch nog vervangen.  Wel als de krukas verwijderd moet worden om eventueel te slijpen, moet de motor uit het frame. De universal Nuffields hadden een timing gear (ketting) in de distributie. De opvolgers van de 3DL en 4DM kregen een tandwielstelsel.

211157

 

 

Voordat de trekker wordt gespoten, moet er natuurlijk eerst eens een poosje mee gewerkt worden. Het zou immers jammer wezen dat olie lekkages het latere lakwerk gaan besmuren. 
Op de foto is te zien dat de motor in deze Universal Four gebruik maakt van een "in-lijn-brandstofpomp "van Sims.  Een vacuum regelaar zorgt hier voor de balans.  
Als je deze trekkers wel eens ziet tijdens trekkertrek wedstrijden, dan zakt het motortoerental terug tot wel 600 /min en komen dan nog eens een keertje terug met een laatste stuiptrekking.  Fantastisch gewoon.

211158

 

 

Het frame is gespoten in de enige echte Nuffield Poppy Orange lak. Ook velgen en plaatwerk moeten in deze kleur gespoten worden. Alleen luchtfilter, accubak, radiator, koelervin en nog enkele andere kleine onderdelen zijn in zwart of geel gespoten.

211159

 

 

Dit is natuurlijk niet de Universal Four, maar het is de opvolger van de Universal three, het is een 3/42.

308606

 

 

Hierboven een foto waarbij Ronny Godschalk alle trekkers heeft geladen om op weg te gaan naar Didam voor het OTMV treffen op 20 en 21 Juni 2009.

213452

 

 

Hierboven een foto welke opgestuurd door Ramon Treur.  Dit motortje van BMC zit in een bootje welke hij op het oog heeft en wilde wel eens weten of hiervoor uberhaupt nog onderdelen leverbaar zijn. 
Het is wellicht dezelfde motor als uit de Nuffield 4/25 en latere Leyland 154.  Het is een 1500 cc motor van 25 pk met een indirecte inspuiting.  Dus met gloeispiralen. 
In de marine wereld wordt deze motor aangeduid met Newage Captain diesel.

221346

 

 

Hierboven een foto van een prachtig mooie originele Mini. 
Voorzien van wielgewichten, kentekenplaajte, origineel uitlaatje en verder in prima staat. 
De foto is opgestuurd door Wouter Keulen.  Hartelijk dank hiervoor.

240822

 

 

Onlangs kregen we bovenstaande foto binnen van een Nuffield 4/25 welke gebruikt wordt op vakantieboerderij "de putte".
Ziet er nog mooi en strak uit.   Nee de kleur is niet vergaan, maar gewoon een ander kleurtje. 
Weer eens iets anders. 
Voor meer info omtrent deze vakantie boerderij klik maar eens naar www.deputte.nl.

278799

 

 

Foto genomen in Edinburgh tijdens het festival en het silver jubileum van Leyland.  Twee van deze trekkers zijn ook naar Nederland gekomen.  Unieke trekkers in silver gespoten met Union Jack op het dak.

279866

 

 

De foto hierboven is ingestuurd door Theo en Gijs Tiemes uit Loil bij Didam.  Het is een Leyland 272 met synchro versnellingsbak. 
Naar wat we gehoord hebben staat deze trekker aan de vooravond van een grondige restauratie.  Wel, hou ons op de hoogte d.m.v. foto's.

292813

 

 

Ploegen in de Schotse klei.  Een foto genomen tijdens een demonstratie van een locale dealer i.s.m. Leyland

301309

 

 

De Nuffield 4/60 van Henk van Mispelaar uit Hilversum.
Henk kocht deze trekker met een klein tikje in de motor. Oorzaak waren enkele drijfstang langerschalen.
Henk deinsde er niet voor terug om het carter te demonteren en de stier bij de horens te vatten.
Met nieuwe lagerschalen draait de motor weer als een zonnetje.
Tevens heeft hij de achterlampjes en zijlampjes op het spatbord al vervangen. Immers deze zijn weer nieuw te leveren door ons.

Graag natuurlijk straks wat meer foto's als de trekker verder opgeknapt wordt of als deze in de toerritten meegaat.

308607

 

 

Begin Juni 2009 heeft het personeel van Briggs & Stratton importeur Motor Snelco een weekend vertoefd rondom de Montferlandse bossen.  Het hotel waar zij verbleven is direct tegenover het bedrijfspand van W.H. Bod.   
Een leuke verrassing was de huifkar rit van Beek naar 's-Heerenberg.  Natuurlijk met Briggs stickers op de huif. Voor de kar een Nuffield Universal Four (even geleend van Ronny Godschalk) en Hewi Bod op de bestuurdersplaats

329585

 

 

De foto hierboven is genomen van een Leyland 482.  Deze trekker is gekocht door Gerrit Reinders uit Haule (Friesland) in 1984. De trekker heeft sindsdien altijd gewerkt op de boerderij.  In 2008 is de trekker volledig nagezien en gespoten.
Werkelijk heel mooi gedaan.  Leuke extra's zijn natuurlijk de extra lampen boven op het dak en de beugel rondom de frontgewichten
Hartelijk dank voor deze foto

329586

 

 

Een Nuffield PM van Nico Schipper uit Den Burg op Texel.  
Bart Kors is in de zomervakantie met zijn familie altijd op Texel te vinden.  Een leuke bijkomstigheid was deze show waar de Nuffield werd gespot.  De vader van Bart is Andre Kors en werkt bij O. de Leeuw in Hattem. O. de Leeuw was inporteur van Nuffield in de dagen dat deze trekker nieuw werd geleverd

335754

 

 

Andre van den Hengel stuurde ons de bovenstaande foto op van een Universal Three waarin hij een Daf 6 cilinder heeft gemonteerd